Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Kako knjižiti nabavu zaštitne odjeće?

20.12.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Evidentiram li nabavu zaštitnih odjela za domare i čistačice na konto 32215 SLUŽBENA, RADNA I ZAŠTITNA ODJEĆA I OBUĆA?

Odgovor:

Prije odgovora na vaše pitanje želim naglasiti  da Zakon o porezu na dohodak (NN 115/16, 106/18) propisuje u čl. 22. st. 1. tč. 2.) da se primitkom od nesamostalnog rada ne smatra  posebna radna odjeća obilježena nazivom ili znakom poslodavca ili isplatitelja primitka, odnosno plaće, u skladu s posebnim propisima o zaštiti na radu te odjeća određena prema posebnim pravilima poslodavca.

 

Kako se radi o širokom području primjene uniformirane radne odjeće, više je i propisa koji uređuju primjenu u pojedinoj grupi djelatnosti. Tako npr. postoje: Pravilnik o posebnoj radnoj odjeći i obući osoba koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu dolaze u neposredan dodir s namirnicama, sredstvima za održavanje osobne higijene, njegu i uljepšavanje lica i tijela, pa Pravilnik o službenoj odjeći javnih bilježnika…, kod odvjetnika Pravilnik o službenoj odjeći odvjetnika…, itd.

Dakle, radnom odjećom i obućom smatra se ona odjeća ili obuća koja je ili propisana kao obavezna ili je uobičajena u obavljanju pojedine djelatnosti.

 Tako primjerice Pravilnik  o posebnoj radnoj odjeći i obući osoba koje na svojim radnim mjestima u proizvodnji ili prometu dolaze u neposredan dodir s namirnicama, sredstvima za održavanje osobne higijene, njegu i uljepšavanje lica i tijela (NN 46/94), propisuje da čistačice na održavanju čistoće radnih i pomoćnih prostorija odnosno prostora moraju imati radnu kutu i kapu ili maramu, kao i pregaču i rukavice od gume ili plastične mase i obuću otpornu na vlagu. Pravilnik također propisuje da je  radnu odjeću potrebno  mijenjati svakodnevno, a ako to priroda posla zahtijeva i češće. Radna odjeća mora biti od pamučne tkanine takvog sastava da se može iskuhavati i glačati. Za higijensko održavanje radne odjeće potrebno je osigurati pranje,

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: