danas je 17.6.2024

Input:

Novi sustav plaća u državnoj i javnoj službi

7.2.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

Novim Zakonom o plaćama u državnoj službi i javnim službama (NN br. 155/23; u nastavku: Zakon) uređuje se sustav plaća službenika i namještenika u državnim i javnim službama na način da se njime propisuju načela sustava plaća, vrednovanje radnih mjesta, ocjenjivanje učinkovitosti rada službenika i namještenika, plaća i dodaci na plaću, platna ljestvica i platni razredi, promicanje u plaći temeljem ocjene učinkovitosti rada, nagrađivanje službenika i namještenika za ostvarene radne rezultate, kao i praćenje i unaprjeđenje sustava plaća, kao i nadzor nad njegovom provedbom.

Od 1. siječnja 2024. godine u primjeni je novi Zakon o plaćama u državnoj i javnim službama. Sadržajno (uvjetno rečeno) Zakon ne regulira gotovo ni jednu ključnu stvar te se u velikoj mjeri mora nadopuniti različitim podzakonskim aktima kako bi se mogao implementirati. Prve plaće po novom Zakonu trebale bi biti one za ožujak 2024. godine.

Cilj tog Zakona je standardizirati plaće u javnom sektoru na održiv način za gotovo 240 tisuća zaposlenih čija se plaća osigurava u državnom proračunu. Vlada uređenje plaća u državnoj i javnoj službi ističe kao najveći reformski pothvat u javnoj upravi u posljednjih 30 godina.

Najniži koeficijent, sa 0,631 porast će na 1,06 čime bi namještenici četvrte vrste, najslabije plaćeni, trebali dobiti osjetno veće plaće.

Taj zakon zamjenjuje više od 300 propisa kojima je uređeno pravo na plaću, te mijenja sadašnji sustav s 2500 kategorija radnih mjesta i više od 560 dodataka.

Njime se uvodi jedinstvena