danas je 21.5.2024

Input:

Novi Zakon o osiguranju radničkih tražbina

29.9.2017, , Izvor: Verlag Dashöfer

U Narodnim novinama br. 70/2017 od 18. srpnja 2017. godine objavljen je novi Zakon o osiguranju radničkih tražbina (dalje: Zakon) kojim se utvrđuju pravna pravila o zaštiti materijalnih prava iz radnih odnosa radnika u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad poslodavcem i u slučaju blokade računa poslodavca zbog nemogućnosti prisilne naplate neisplaćene plaće odnosno naknade plaće, vrste i opseg zaštićenih prava, uređuje se djelatnost, način upravljanja i obavljanja djelatnosti Agencije za osiguranje radničkih tražbina, te određuju uvjeti, postupak i izvori sredstava za ostvarenje zaštite prava.

Citiranim Zakonom se osiguravaju prava radnika u slučaju stečaja poslodavca na način da se provodi posebna zaštita dijela vjerovničkih potraživanja iz radnog odnosa radnika u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad poslodavcem na društveno prihvatljivoj razini i osigurava isplata tog dijela potraživanja na teret državnog proračuna, dok preostali dio potraživanja radnik ostvaruje u stečajnom postupku, na teret stečajne mase.

Kao tijelo za provedbu zaštite tih prava Zakonom je osnovana Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (www.aort.hr) .

 

Prava radnika u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad poslodavcem

- sukladno navedenom Zakonu, u okviru provedbe zaštite dijela vjerovničkih potraživanja iz radnog odnosa, radniku se u slučaju otvaranja stečajnog postupka nad poslodavcem osigurava pravo na:

1) neisplaćene plaće odnosno naknade plaće, u visini do iznosa minimalne plaće za