Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Novi Zakon o referendumu u Republici Hrvatskoj

2.6.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Referendum se smatra temeljnim instrumentom izravne (neposredne) demokracije na kojemu birači neposredno odlučuju o političkim pitanjima od javnog interesa. U Republici Hrvatskoj institut referenduma uređen je Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave, a kojim se uređuje raspisivanje i provedba referenduma i drugih oblika osobnog sudjelovanja hrvatskih državljana s biračkim pravom u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Povod zakonodavca za donošenjem novog Zakona kojim će se urediti institut referenduma u RH proizlazi iz nekoliko razloga od kojih možemo istaknuti: unapređenje zakonodavnog okvira instituta referenduma u pravnom poretku RH, osiguravanje djelotvornijeg utjecaja građana u procesima političkog odlučivanja, ispravljanja dosadašnjih zakonskih manjkavosti i nedorečenosti tijekom primjene u praksi. Stoga je izrađen Prijedlog novog Zakona o referendumu koji je nakon zakonodavne procedure rezultirao konačnim zakonskim rješenjem.

U praksi i dalje nije dovoljno zastupljeno provođenje referenduma o osobito važnim društvenim pitanjima, kao u drugim razvijenim demokracijama (npr. Švicarska), čime se zapravo onemogućava da građani odlučuju o pitanjima koja će itekako

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: