danas je 13.7.2024

Input:

Obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca u 2022. godini - gubi li Hrvatska identitet uvođenjem eura?

16.3.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. Od 2012. godine, od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 40 milijuna djece i mladih u 175 zemalja i prekomorskih teritorija.

Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja sudjelovajući u  aktivnostima, kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem. Europski tjedan novca sastavni je dio misije Europske bankarske federacije radi promicanja financijske pismenosti u Europi putem događanja, publikacija i partnerstava.

Misija navedenih projekata je podizanje razine financijske pismenosti potrošača putem različitih oblika formalnog i neformalnog financijskog obrazovanja u uvjetima u kojima se uslijed globalizacije tržišta financijskih proizvoda i usluga, kao i razvoja digitalizacije na tržištu nude sve složeniji financijski proizvodi i usluge. Uslijed tih okolnosti sve su izraženije neravnoteže, odnosno nejednakost dostupnih informacija i resursa koje posjeduju pružatelji financijskih proizvoda i usluga s jedne strane te korisnici tih istih financijskih proizvoda i usluga s druge strane.

U Republici Hrvatskoj u obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca dosad su sudjelovali, između ostalih,